18 Mayıs 2021 Salı

İlham Veren Muhteşem Engelliler

Engelli kelimesinin TDK'de tanımı " Doğuştan veya sonradan herhangi bir nedenle bedensel, zihinsel, ruhsal, duyusal veya sosyal yeteneklerini çeşitli derecelerde kaybetmiş, toplumsal yaşama uyum sağlama ve günlük gereksinimlerini karşılama güçlükleri çeken kimse " şeklinde belirtiliyor.

Eski tanımı olan "Vücudunda eksik veya kusuru olan, özürlü" açıklamasının değişmesinde araştırmacı yazar Doç. Dr. Günseli Naymansoy’un çabaları yatıyor.

Azimleri, cesaretleri ve yetenekleri ile insanlığa ilham olan bazı engelli insanları paylaşmak istiyorum.

Anlatmam derdimi dertsiz insana
Dert çekmeyen dert kıymetin bilemez
Derdim bana derman imiş bilmedim
Hiçbir zaman gül dikensiz olamaz…

Diyen Aşık Veysel çiçek hastalığından iki gözünü kaybettiğinde yedi yaşındaymış. 

Onun gibi görme yeteneğini üç yaşında kaybeden Metin Şentürk, 2010 yılında Ferrari marka otomobille 303,62 km/h saat hızla  dünyanın en hızlı görme engelli sürücüsü unvanını elde etmiştir. Gözüyle yola bakıp, yolu görmeyen birçoğundan iyi araba kullanmıştı.

Down sendromlu Çağatay Aras'ın bağlamasının tellerinde de ilhamı bulabiliriz;

Çağatay Aras 


Ya da 2021 Mayıs ayı itibari ile darbukasıyla 50 milyon izlenme alan Bilal Göregen'den alabiliriz ilham. (Linki tıklayıp videoyu izleyebilirsiniz, dünyanın her yerinden videoya olan yorumları okumanızı tavsiye ederim.)

Peki doğuştan görme engelli ressamımız Eşref Armağın'ı tanıyor musunuz? Eşref Armağan doğuştan görme engelli olduğu için resimlerinde üç boyutlu perspektifi nasıl resmettiğine bilim insanları çok şaşırmışlardır. Harvard Üniversitesi  Nöroloji Bölümünde beyin fonksiyonları incelenmiştir. Yabancı ve yerli kanallar tarafından birçok belgesele konu olmuştur. 

Eşref Armağan - Discovery Channel 
 
Dünyaca ünlü görme engelli ressam John Bramblitt'in resimlerini de görmeniz gerek.

Bir diğer ressamımız işitme engelli Raif Gökkuş ise Japonya'dan Belçika'ya birçok uluslararası ve ulusal ödüle sahiptir.  İşaret dilinin yanında resimleriyle de konuşuyor sanki Raif Gökkuş.

Raif Gökkuş'un Bir Resmi 

Bir başka dünyaca ünlü başka bir ressam Frida Kahlo'nun da altı yaşında geçirdiği çocuk felci sonucunda bir bacağı engelli olmuş, daha sonra geçirdiği kaza ile ise kesilmiş.

Sevgi garip bir yangın.
Yaşaması için büyümesi gerek.
O yangına her şeyini atacaksın;
Zamanını, gururunu, dehanı...

Diyen rahmetli yazarımız  Cemil Meriç 'te gözlerini kaybetmişti.

Gelmiş geçmiş en ünlü bestecilerden Beethoven 9.senfonisini işitme duyusunu kaybettikten sonra bestelemiştir. Ünlü caz piyanistlerinden Art Tatum'da görme yetisinin büyük bir bölümünü kaybetmişti, kimilerine göre gelmiş geçmiş en iyi piyanistti. 13 yaşındaki görme engelli ve otizmli Rabia Azra Endur'un piyanosunu da linki tıklayarak dinleyebilirsiniz, benim için çok özel bir şarkıdır çaldığı.

Sol kolunu kaybeden baterist Rick Allen, sağ elinin yüzük ve orta parmak uçları kopan MTV'nin en iyi metal grubu listesinde birinci sırada olan Black Sabbath'ın kurucusu gitarist Tony Iommi, evet parmak uçları olmayan bir dünyaca ünlü bir gitarist! Azim hakkında mesajlar vermiyor mu? 

Dünyanın en iyi üçüncü tenoru olarak gösterilen görme yetisini 12 yaşında kaybeden İtalyan Tenor Andrea Bocelli ve Ray Charles gibi görme engelli olan 22 Grammy ödülü sahibi Steive Wonder'da sesleri ile ilham verenlerden.


Andrea Bocelli ft. Sıla - " La Vie En Rose"


Doğuştan iki kolu olmayan ve kalça çıkığına sahip, 2018 Avrupa Paralimpik Yüzme Şampiyonası'nda altın madalya kazanan Sümeyye Boyacı, ve kendisi ile aynı engellere sahip, 2017 yılında Meksika'da düzenlenen Dünya Yüzme Şampiyonası'nda altın madalya kazanan Beytullah Eroğlu şüphesiz birçoğumuzdan çok çok iyi yüzerek bir mesaj veriyorlar. 

Kalça çıkığına sahip Nazmiye Muratlı Dünya Paralimpik Halter Şampiyonası'nda Dünya rekoru kırarak,  Ampute Futbol Milli Takımımız da 2017 Avrupa Şampiyonası'nı kazanarak, milli duygularımızı kabartıp bizi gururlandırmışlardı.


2017 Avrupa Ampute Futbol Avrupa Şampiyonası Final Maçı 

40 yaşından sonra görme yetisini kaybeden İngiliz Şair John Milton, İngilizler için Shakespeare'den sonraki en büyük şairdir ve İngilizceye 630 kelime ile en fazla kelime kazandıran kişidir.

Ağır işitme kaybına sahip Thomas Edison ise ampulü icat ederek, milyonlarca insanı aydınlatmıştır. Sağ ayağı aksak Timurlenk bütün Asya'yı ele geçirmiş, görme engelli sahabe Abdullah İbni Mektum cennet ile müjdelenmiştir.

Örnek insanlar arttırılabilir. Tabi ki başarılarından örnek veriyorum, belki içlerinde kişisel olarak kötü insanlar da vardır, bilemiyorum, o kısmıyla da ilgilenmiyorum aslında. Söylemek istediğim;

"Ağrıtmaz sanan bir yaşamak şarkısında" engellerine ve ağrılarına rağmen devam edenlerin verdiği ilhamla yaşamamız dileğiyle....


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder