2 Mayıs 2021 Pazar

11.22.63

 Stephen King'in aynı adlı kitabından esinlenerek çekilen sekiz bölümlük mini dizi konusu ve işleyişi açısından dikkat çekiyor. Akıcı bir şekilde izlenen dizi tesadüf eseri bir lokanta sahibinin keşfettiği solucan deliği ile geçmişe giderek John F. Kennedy (JFK) suikastını önlemek için çabalayan bir lise öğretmeni Jake Epping'in (James Franco) yolculuğunu ve maceralarını anlatıyor. JFK sonrası Amerika'nın girdiği savaşları ve binlerce ölümü önlemek için JFK'nin yaşaması gerektiği inancıyla planlı olarak çalışıyor Jake.





3 yıl boyunca, 1960 yılından başlayarak geçmişte kalmak zorunda kalan ve bu sürede Sadie Dunhill'e (Sarah Godon) aşık olan Jake, sevdiği kadın için bazı önemli terciler yapmak zorunda kalıyor. Sevdiğinin iyiliği için onsuzluğa katlanmakta buna dahil. Ancak geçmiş, kendisine müdahale edilmesine izin vermeye pekte gönüllü görünmüyor.



 Günümüze (2016) döndüğünde yaşlanmış Saide'yi buluyor, ki bence dizinin en etkili sahnelerinden birisini Saide'nin ödül töreninde topluluğa konuşması ve günümüzde tanımadığı Jake ile tanıştığı bu sahnede izliyoruz.



 Dizi seyir keyfinin yanı sıra geçmiş ve zamanda yolculukla ilgili bazı düşüncelere de insanı sürüklüyor. Örneğin geçmişe bir yolculuk yapabilseydik, herhangi bir değişiklik yapabilir miydik veya geleceğe seyahat yapılabilir mi? Hiçbir zaman geleceğe yolculuk yapamayacağımızı düşünüyorum, çünkü geleceği bilmenin insanı insan yapan değerleri ortadan kaldıracağını, bunun insanı bir bitkiden farklı hale getirmeyeceğini, tercih etme ve özgür irade gibi bizi insan yapan değerleri ortadan kaldıracağını görmek çokta zor değil. Yaradan'ın buna izin vermeyeceğini düşünüyorum, ancak değiştirememek suretiyle geçmişe seyahatin birazda mühendisliğin vermiş olduğu heyecanla belki bir gün mümkün olabileceğini düşünüyorum.

 11.22.63 karantina günlerinde evde kaliteli vakit geçirmek adına iyi bir tercih olabilir, keyifli seyirler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder