7 Mayıs 2021 Cuma

Marie Antoinette- 2006

 Marie Antoinette ( 2006 ) , en iyi kostüm dizaynı alanında akademi ödülü almış, dram ve biyografi türünde bir film. Filmdeki kostümler akademinin bu ödülü neden verdiğini net bir şekilde açıklıyor. Ama filme tam bir biyografi denilebilir mi bilmiyorum, çünkü sarayı terk ettikten sonra Marie Antoinette'in hayatıyla ilgili bir şey anlatılmıyor, film orada son buluyor. Fareweel My Queen ( 2012 ) filmi de saraydan kaçan Marie Antoinette'in bu filminin sanki devamı niteliğinde kalan hayatını anlatıyor. Filmin çok başarılı olduğunu söyleyemeyeceğim, film için  Versailles Sarayı'na daha önce kimseye verilmeyen bir erişim sağlanmasının avantajı daha iyi kullanılabilirmiş.



Marie Antoinette'i filmede Kirsten Dunst çanlandırıyor.

Alışveriş Sahnesi 

 Filmden daha çok tarihin en meşhur karakterlerinden biri olan Marie Antoinette hakkında bir şeyler paylaşmak istiyorum. 1755 Avusturya doğumlu Habsburg İmparatoriçesi Marie Therasa'nın kızı olan arşidüşes Marie Antoinette, uzun zamandır düşman olan iki ülkenin Yedi Yıl Savaşları sonrası gelişen ilişkilerini pekiştirmek için 14 yaşındayken, Fransız veliaht prensi XVI Louis ile evlendiriliyor.

 Gelecekteki kral ve kraliçenin evliliklerini tamamlaması yedi yıl sürüyor. Saçma sapan politikalar Marie Antoinette ve prensi kelimenin tam anlamıyla tuhaf yatak arkadaşları yapıyor. İlk tanışmalarından sadece birkaç saat sonra, genç gençlere düğün gecelerinde damadın büyükbabası Kral Louis XV tarafından gelin odasına kadar eşlik ediliyor. Kral yataklarını kutsadıktan, bir öpücük verdikten ve bir kraliyet varisini dünyaya getirmeleri için çalışmaya başlamalarına izin vermek için odayı terk ettikten sonra, o gece iki yabancı arasında hiçbir şey olmuyor ve önlerindeki yedi yıl boyunca da hiçbir şey olmuyor. Nihayet 1777'de Maria Theresa, oğullarından biri olan İmparator II. Joseph'i müdahale etmesi için Versailles'a gönderiyor, çünkü çift, kraliyetin varisini dünyaya getiremedikleri için Kral XVI Louis ve halk gözünde ​​"tam anlamıyla iki beceriksiz" olarak anılmaya başlanıyor. Prense verilen tıbbi ve psikolojik yardımlarla, Marie Antoinette, bir yıl içinde çiftin dört çocuğundan ilkini dünyaya getiriyor. Filmde bu kısımları anlatan sahneler mevcut.

 Kraliçe olduğu yılların aksine ilk yıllarında halk tarafından çok seviliyor, Paris şehir merkezini ilk ziyaretinde 50000 kişilik bir kalabalık kendisini görmek için izdiham oluşturuyor ve 30 kişi bu izdihamda ölüyor

 Yüksek kabarık saç modelleri ile ünlü oluyor, günümüzde 4 feet (1,2 metre) yüksekliğe ulaşarak yer çekimine meydan okuyan saç modellerini anlatan kitaplar bile  yazılmış.(Marie Antoinette's Head - Will Bashor). Kitabın yazarına göre kraliyet kuaförü  Léonard Autié bir keresinde, batırdığı İngiliz gemisinin anısına saçının üstüne Fransız savaş gemisi La Belle Pole'ün bir modelini bile yerleştirmiş. Filmde de saçının gemi modeli ile süslendiği bir sahneye yer verilmiş. 


Gemi Modeli ile süslenen saç modeli

 Eşi Fransız Kralı olup tahta geçince kendisi de nihayetinde Fransız kraliçesi oluyor Marie Antoniette. XVI Louis ekonomi kötüye gitmesine rağmen Amerikan İç Savaşı'na destek amacıyla  ısrarla Amerika'ya yardım gönderiyor, bu da halktan daha fazla vergi almasına, halkın açlık çekmeye başlamasına sebep oluyor. Köylüler Fransa'nın dört bir yanındaki köylerde açlık çekerken Marie Antoinette, saraya ait arazilerin birinde göller, bahçeler, kulübeler, su değirmenleri olan , ütopik bir çiftlik evi olan Petit Hameau'yu ( Küçük Hamlet ) yaptırıyor. Emrinde çalışan hizmetçileri de köylü gibi giydirerek sanal bir köy havası oluşturuyor. Halk bu kadar sefaletteyken cahilce ve sınırsızca yaptığı bu harcamalar sebebiyle sinirleri üzerinde topluyor ve devrimciler tarafından " Madame Deficit"  ( Madam Hesap Açığı)  lakabını kazanıyor.



Petit Hameau de la Reine ("Kraliçenin Küçük Köyü")

 Filmde de bahsedildiği üzere Marie Antoinette hiç bir zaman o meşhur " Ekmek bulamadılarsa pasta yesinler." sözünü söylememiş. Aslına bakılırsa Jean Jacques Rousseau'ya göre bu ifade Marie Antoinette Fransa'ya gelmeden çok önceleri birçok kraliyet mensubuna atfediliyormuş, bunlardan birisi de XIV Louis'in karısıymış.

 Yoksuluk çeken halk ayaklanarak sarayı basıyor. Kral XVI Louis'in idamından dokuz ay sonra, devrim mahkemesi tarafından Fransız Cumhuriyet'ine hainlik ve ensest gibi uydurma suçlarla tamamı erkeklerden oluşan jüri tarafından ilk oturumda oybirliği ile suçlu bulunarak idama mahkum ediliyor. Önce ismi yazılmadan rastgele bir yere gömülüyor. Napolyon savaşları sonucu Waterloo'da Napolyon'un yenilmesiyle Fransa'da tekrar cumhuriyetten monarşiye geçiliyor ve XVIII Louis tahta çıkıyor, Marie Antoinette'in mezarını bulup çıkarttırarak kraliyet mezarlığına defnettiriyor.









1 yorum:

  1. With sports betting anticipated to proceed growing at a brisk tempo, momentum could 안전바카라 finally be turning up for casinos in New Jersey. The equivalent of an prompt e-check, with the online operator establishing a direct connection to a player’s checking account. It is a well-liked option among high rollers because of its greater limits, nevertheless it does take longer to entry winnings, making bankroll management important. Whether this feature is on the market for withdrawing winnings will depend upon the operator. Many online bonuses embody a time element, giving players seven days, 14 days, or longer to satisfy the wagering requirement or forfeit the bonus.

    YanıtlaSil